Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din decembrie 25, 2009

Video: Culise la formarea Primului guvern post-decembrist: 74, 2% erau nomenclaturisti

Şeful Serviciului documentare cercetare al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Raluca Grosescu, spune că Guvernul provizoriu constituit la 26 decembrie prin numirea lui Petre Roman în funcţia de premier a fost format în proporţie de 74,2% din foşti membri ai nomenclaturii. Din 31 de miniştri, 23 ocupaseră înainte de 1989 posturi de responsabilitate în structurile partidului sau statului comunist, potrivit "Conversia elitelor comuniste din România în perioada de tranziţie: 1989-2000"" - Cei mai numeroşi şi mai puţin cunoscuţi de opinia publică erau tehnocraţii celei de-a doua generaţii de elite comuniste - O a doua categorie era formată din tehnocraţi care urmaseră şi o carieră în partid şi care îşi păstraseră funcţiile pe linie de stat până în 1989 - O a treia categorie cuprindea cadre de partid marginalizate de Nicolae Ceauşescu în anii 1980 - Ultima categorie regrupa membrii ai nomenclaturii care fuseseră implicaţi direct în represaliile din

Video: Bisericile creştine din Irak, aproape pustii din cauza ameninţărilor teroriste

Anul acesta, sărbătoarea Crăciunului este urmată de o zi importantă pentru musulmanii şiiţi - Aşura, comemorarea imamului Hussein. Coincidenţa nu a avut darul să aducă pacea în Irak sau Afganistan: dimpotrivă, atacurile teroriştilor islamici au făcut noi victime. Bisericile din Irak au fost aproape pustii chiar şi la slujba de Crăciun. Creştinii sunt cea mai veche comunitate religioasă irakiană, dar acum reprezintă mai puţin de trei la sută din populaţie. "Anul trecut, de Crăciun, biserica era plină, dar acum mulţi creştini s-au refugiat în nord iar aici au mai rămas foarte puţini", povesteşte o femeie irakiană, de religie creştină. În acest timp, militarii americani din Afganistan şi Irak au sărbătorit Crăciunul cu gândul la pace şi la întoarcerea acasă.  

Video: Cum arata Craciunul intr-o tara comunista in zilele noastre

Deşi este o ţară comunistă, Cuba are modul ei în care îşi petrece Sărbătorile de iarnă. Astfel că din cauza regimului mai restrictiv, cubanezii sunt nevoiţi să-şi găsească o modalitate de a petrece, în lipsa unor alte alternative, pe care de exemplu, statele democrate le au la îndemână. Materialul video publicat astăzi de CNN prezintă o zi de Craciun în capitala Cubei, zi cu adevărat specială pentru locuitori, întrucât această sărbătoare a fost aprobată de regimul de la Havana abia în 1998.