Treceți la conținutul principal

Despre PUTERE

Circul periodic al alegerilor, însoţit evident de nelipsitele acrobaţii mediatice, mă face să mă gândesc de fiecare dată la miza pusă în joc şi anume puterea. E greu de dat o definiţie generală a puterii, dar trebuie să încep de undeva, aşa că pentru început mă limitez la ceea ce se numeşte "putere politico-administrativă" - concept restrâns pe care de obicei îl înţelegem ca posibilitate a unei persoane care face parte din sistemul administraţiei de stat de a dispune în anumite limite de pârghiile acestuia în scopul de a conduce pe ceilalţi.

Într-o societate ideală, am numi această posibilitate "responsabilitate", expresia "a conduce pe ceilalţi" ar deveni "a servi pe ceilalţi", iar "competenţa" ar fi unitatea de măsură pentru putere. Din păcate suntem departe de o societate ideală, iar puterea unei funcţii este determinată în mod arbitrar de persoana care o ocupă. Aşa că orice discuţie despre putere va include invariabil atributele personale prin care ea devine efectivă: determinare, consecvenţă, abilitate, influenţă. În momentul în care acestea se substituie capacităţii, meritelor sau prestigiului, puterea încetează să mai fie un instrument al binelui comun, devenind mijlocul perfect pentru a câştiga bani sau notorietate.

În faţa unei astfel de înţelegeri a conceptului de putere e greu sa fim obiectivi, iar judecăţile de valoare cu privire la persoanele care deţin puterea la un moment dat sunt arbitrare şi adesea preconcepute. Uneori punem la îndoială orice reuşită a unei persoane antipatice, folosind fiecare ocazie pentru a profeţii următorul eşec care să-i demonstreze incompetenţa. Alteori ridicăm în slăvi pe cineva şi suntem în stare să-i scuzăm orice greşeală în aşteptarea unei victorii de răsunet care va fi nu doar a lui ci şi a "binelui" triumfător în luptă cu "răul".

Discuţii, certuri, vorbe grele. Oricare ar fi opiniile unora sau altora, exprimarea lor arată interesul pentru oamenii care conduc şi pentru modul de exercitare a puterii. De data asta n-a fost însă cazul, absenteismul de la alegerile de duminică a arătat un dezinteres total. În mod evident majoritatea alegătorilor a înţeles foarte bine că proclamaţii câştigatori de ieri nu au câştigat de fapt mai nimic, a fost mai mult un exerciţiu de imagine. A lipsit miza esenţială: puterea.

Probabil că la alegerile următoare vor fi mai mulţi votanţi, iar vacarmul preelectoral pe măsură. Pe mine însă nu mă mai interesează. Cred că am asociat prea mult timp în mintea mea conceptul de putere cu ideea de mase, de popor, de stat. De fapt nu ştiu mai nimic despre putere. Ar fi cazul să mă gândesc mai serios la asta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Labirint Electoral - Alegeri locale Timis 2008

Alegeri locale 2008 Timis / Timisoara Timpul pare sa alerge cu repeziciune urmand ca, peste doar cateva zile, sa ne prezentam din nou la VOT. Vom vota? Daca DA, CUM ? Vom fi mai informati ? Vom vota mai responsabil? Suntem la fel de nerabdatori ca si tine sa aflam raspunsurile la aceste intrebari si am ales sa ne implicam activ. Ca dovada, Reporterul INFOO i-a provocat pe candidatii timiseni pentru posturile in administratie sa raspunda la 3 intrebari arzatoare: INF O O Q1. Care credeti ca este cea mai mare nevoie a Timisoarei? (judetului Timis) INF O O Q2. Cum veti raspunde acestei nevoi? (daca veti castiga alegerile ) INF O O Q3. Ce aduceti nou pentru alegatorii dvs? Informatiile puse la dispozitie de candidati si raspunsurile acestora le aflati dand click pe fiecare. Candidati Primaria Timisoara: Gheorghe Ciuhandu PNTCD - PNL - Forum Democrat German Ioan Raducanu PSD Gheorghe Ciobanu PDL Ioan Brumar PRM Maria Grapini PC Rodica Vlad PIN Claudiu Butuza Uniunea Pensionarilor si a S

Un avion rusesc cu 224 de persoane la bord s-a prabusit in Egipt. Nu exista supravietuitori. ...

Un avion de pasageri, cu 224 de persoane la bord, ce plecase din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh catre orasul rusesc Sankt Petersburg s-a prabusit in centrul Sinaiului. Aeronava avea la bord 214 pasageri rusi si 3 ucraineni. UPDATE 17.25... continuare from Stiri INFOO http://ift.tt/1Rkm95b via IFTTT

Prima si cea mai mare fantana cu coregrafie muzicala din intreaga lume

Ştiaţi că ?... Prima fantana cu coregrafie muzicala din lume, denumita si "fantana muzicala" a fost construita in Targu Mures, Romania, intre anii 1820 si 1822 de catre Peter Bodor, un inginer mecanic. Partea mecanica pe structura hidraulica era miscata de forta apei care facea sa sune o muzica populara la fiecare ora exacta. Era si statuia lui Apollo in varf, care se rotea de jur-imprejur la 24 de ore. Fantana lui avea o forma circulara, cu doua scari circulare laterale si un acoperis circular sprijinit de stalpi. A fost distrusa in 1836 de o furtuna de zapada si nu s-a mai restaurat. Peter Bodor a facut o copie aproape identica a acesteia pe insula Margit din Budapesta in 1936 dar care era electrica si nu hidraulica. Si aceasta a fost distrusa in al doilea razboi mondial, dar restaurata in 1954 si 1997. Cea mai mare fantana din lume: Dubai, Emiratele Arabe Unite Imagine din Dubai de pe cel mai inalt zgarie-nori din lume, detalii click aici: Construita in 2008-2009, are 27